top of page

Pulksteņu veidi un aprīkojums. Padoms

Pat ideāli ģērbts vīrietis var samulst, ja nepieciešams iegādāties piemērotu rokas pulksteni. Pulkstenis nepavisam nav vienkāršs mehānisms, tas maksā atbilstoši kvalitātei un to ir ļoti, ļoti daudz.

Tāpēc ir dažas lietas, kas būtu jāzina, iegādājoties jaunu. Vispirms ieskatieties savā drēbju skapī un bankas kontā, uzdodot sev šos svarīgos jautājumus: • Kad pulkstenis tiks valkāts? • Kādam nolūkam tas tiks paredzēts – ikdienai, izejamām reizēm, atpūtai vai sportam? • Ko jūs domājat par jaunāko tehnoloģiju multifunkcionālajiem pulksteņiem? • Cik naudas esat gatavi iztērēt? Ir daudz lētu izstrādājumu, taču augstākās kvalitātes pulksteņi maksās visai daudz.

Kad esat izlēmis, kādos brīžos valkāsiet pulksteni un kāda stila garderobe jums ir skapī, ir laiks uzzināt ko vairāk par populārākajiem pulksteņu veidiem un to aksesuāriem.

Analogie, digitālie un analogie/digitālie pulksteņi

Analogajam pulkstenim ir ciparnīca ar stundu un minūšu rādītājiem. Uz ciparnīcas parasti atrodami cipari, atzīmes vai romiešu skaitļi, kas atspoguļo 12 stundu ciklu. Šo veidu uzskata par klasisku un izteikti formālu, tāpēc tas lieliski noder darījumu tikšanās reizēm, randiņiem un formāliem notikumiem.

Digitālajiem pulksteņiem ir vai nu LCD vai LED displeji, kas rāda laiku ciparu formā. Šie pulksteņi tiek uzskatīti par ikdienas aksesuāru un nav domāti oficiāliem pasākumiem. Analogajam/digitālajam pulkstenim ir gan ciparnīca, gan displejs. Tie ir ļoti praktiski un valkājami gan darbā, gan atpūtā (tiesa, formāliem notikumiem tos labāk neizvēlēties).

Bateriju, kvarca un mehāniskie (uzvelkamie) pulksteņi

Digitālos pulksteņus darbina maza baterija (mazas plakanās baterijas, kas parasti pieejamas pie veikalu kasēm).

Kvarca pulksteņi ir analogie laikrāži, kurus darbina mazs, vibrējošs, elektrizēts kvarca kristāls. Šie pulksteņi ir ļoti precīzi un to nobīde no laika gada laikā nepārsniedz minūti.

Mehānisko pulksteņu darbību nodrošina zobratu un atsperu kopums. Šie pulksteņi var maksāt pat ļoti dārgi, kas ir apliecinājums unikālajam meistaru roku darbam. Gada laikā mehānisko pulksteņu laika nobīde sasniedz pat stundu, turklāt tie regulāri ir jāuzvelk.

Rāmis

Ja runa ir par rāmjiem, analogajiem pulksteņiem tie var būt apaļi, taisnstūra, kvadrātveida un reizēm pat daudzstūra formas. To pārklājums var būt pulēts, matēts, spožs, dekorēts vai rotāts ar dārgakmeņiem vai kristāliem (īstiem džentlmeņiem gan šāds spožums netiek rekomendēts).

Analogajiem pulksteņiem rāmis parasti ir gatavots no metāla (tērauda, titāna, zelta, sudraba, platīna u.c.). Pērkot pulksteni ar rāmi, kas izgatavots no pēdējiem trim minētajiem materiāliem, nāksies iztērēt prāvu summu, taču daudzi pulksteņmeistari kombinē dārgmetālus ar parastajiem tādejādi ražojot cenas ziņā pieejamākus izstrādājumus.

Lūk, daži apzīmējumi, kas raksturo zelta daudzumu pulksteņa rāmī: 18K jeb 750: rāmī ir 75% tīra zelta 14K jeb 585: rāmī ir 58%tīra zelta 10K: rāmī ir 42% tīra zelta

Pulksteņa stikls

Šis caurspīdīgais segums aizsargā pulksteņa virsmu. Tas var būt veidots no organiskā stikla, minerālā (parastā) stikla vai sintētiskā safīra (ļoti cieta mākslīgā kristāla). Organiskais stikls ir vislētākais no šiem materiāliem. Tas ir ļoti izturīgs, taču visvieglāk saskrāpējams.

Parastais stikls, savukārt, nav tik izturīgs, taču tik viegli neskrāpējas. Sintētiskais safīrs ir visdārgākais, taču ļoti izturīgs pret skrāpējumiem. Tiesa, tas nav tik izturīgs kā iepriekšminētie, lētākie materiāli.

Siksniņa

Ja esat izvēlējies analogo pulksteni (kvarca vai uzvelkamo, mehānisko), tā siksniņai jābūt veidotai vai nu no ādas (parasti melnas vai brūnas), vai no tāda paša metāla kā rāmis.

Digitālajiem pulksteņiem, piemēram, sporta vai multifunkcionālajiem modeļiem, parasti ir plastmasas siksniņas. Netradicionālie pulksteņu veidi Sporta pulksteņi

Sporta pulksteņi parasti ir ļoti gludi, izturīgi un ražoti no augstas izturības plastmasas materiāliem. Populārākais laikrādis šajā kategorijā ir ūdensizturīgs niršanas pulkstenis, jo šodien tirgus ir piesātināts ar šādiem izstrādājumiem. Sporta pulkstenī var būt iebūvēts odometrs, altimetrs, kompass, GPS, asinsspiediena un pulsa monitors, kā arī citi aktīvu dzīvesveidu piekopjošam cilvēkam nepieciešami rīki.

Divi ļoti labi zīmoli ir Nike un Timex. Abas kompānijas piedāvā dažādus sporta pulksteņus, kam raksturīga augsta kvalitāte un visai pieņemama cena.

Multifunkcionālie pulksteņi

Šie pulksteņi parasti noder studentiem, inženieriem un tehniskiem cilvēkiem. Tajos ir iebūvētas ļoti dažādas funkcijas (piemēram, kalkulatori, digitālas kameras un e-pasta pārlūki), kuru skaits pārsniedz sporta pulksteņos atrodamās. Paturiet prātā, ka šie pulksteņi pārsvarā ir domāti tiem, kas interesējas par tehnoloģijām un apspriež tās kopā ar draugiem – meitenes un biznesa partneri šādu brīnumu uz jūsu rokas noteikti nesapratīs… Pareizs izmērs un saskanība

Neatkarīgi no pulksteņa veida tam perfekti jāpieguļ jūsu rokai (tas nedrīkst slīdēt augšup vai lejup), taču siksniņa nedrīkst atstāt nospiedumu uz ādas.

Sudraboti pulksteņi saskan ar melniem, pelēkiem, ziliem un sudraba toņiem, un tos vislabāk uzlikt vakaros. Zeltīti pulksteņi harmonizē ar brūniem, bēšiem un citiem zemes toņiem. Tos labāk izvēlēties dienas laikā.

Un, protams, digitālie pulksteņi (vienalga, cik stilīgi un dārgi) vislabāk sader ar ikdienas neformālo apģērbu, savukārt analogie – ar formālo.

Atrodi sev piemērotu pulksteni ŠEIT...

Recent Posts

See All
Mūsu labākie piedāvājumi
bottom of page